生活の木ライブラリー

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アーユルヴェーダ 生命に関する智慧

ジャックフルーツ

2023.11.29
日本では、柿やみかんが出回りだすと季節の深まりを実感しますね。 スリランカでは、四季のある日本とはまた違ったフルーツの活用法があるのだそう。 今回は南国ならではの果物の楽しみ方をご紹介します。

ジャックフルーツをご存じですか?
スリランカの日常には欠かせない存在で、特産品でもあります。食パン一斤ほどの大きさがあり、重さは1つ4~5kgもあるのです。初めは緑色をしていますが、熟れるにつれ黄色~茶色へと変化していきます。実はこの成熟過程によって、異なる名前が付けられているのが特徴的です。

第一ステージ:ポロス(若いジャックフルーツ)
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まだ青いうちは、スリランカの言葉(シンハラ語)で「ポロス」と呼ばれます。ヤングジャックフルーツ、またはベビージャックフルーツと呼ばれることも。熟れる前はまだサイズも小さめで、緑色。この段階では、種を内包するバルブと呼ばれる部分はまだ形成されておらず、果肉は"ポロスカレー"を作るのに使われます。

ポロスカレーは、ベジタリアンの人々にとってはチキンカレーなど肉を使うスリランカカレーの素晴らしい代替食とされます。タンパク質含有量は肉とは全く異なるものの、調理法・味・テクスチャーいずれの面でも一般的なスパイシーカレーに引けを取らず、美味しいのです。

第二ステージ:コス(成熟したジャックフルーツ)

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熟成の2段階めでは、シンハラ語で「コス」と呼ばれます。これは、ジャックフルーツがサイズ面でもしっかりと成長し、成熟した状態と言えます。外側はまだ緑色をしていますが、内側の種部分は完成しています。

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スリランカでは、このコスは"キリコス"と呼ばれるカレーを作るのに使われます。若いポロスを使ったカレーとは全く異なり、マイルドでクリーミー、且つでんぷん質を多く含むためポテトカレーのようなテクスチャーになりますが、もっと濃厚でなめらかなのです。

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第三ステージ:ワラカ(完熟のジャックフルーツ)

熟成の最終段階では、ジャックフルーツはシンハラ語で「ワラカ」と呼ばれます。完全に熟すと、黄色~茶色に。この段階では、料理には使わずそのまま食べるのが通常です。カットして種を取り除くと、熟した実はまるで肉厚な花びらのよう!この上なく甘いワラカをぜひお試しあれ。

waraka_w300.jpgwaraka_flower_w300.jpg

《ジャックフルーツは健康面でどんなよいことが期待されるのでしょう?》

・心臓の健康に
・抗炎症
・減量を助ける
・肌の健康状態を改善
・睡眠の質の向上
・骨の健康に
・消化を助ける
・目の健康に
・糖尿病の方にも安全

(以上、スリランカ在住のアーユルヴェーダドクターに聞きました)

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Jackfruit

Jackfruit is an important staple in Sri Lanka. The fruit grows as big as a bread loaf, is heavy as 10 lbs. and goes from green to a Yellow/Brown color as it ripens. It has different names based on the separate stages of its growth process. The following are the 3 stages of its growth:

Young Jackfruit (Polos) - Stage 1: At it's first stage, Jackfruit is called "Polos" in Sri Lanka (in Sinhalese). Some also refer to it as young Jackfruit or baby Jackfruit. The fruit is smaller than the mature Jackfruit and green in color. In this stage, the bulbs with the seeds inside them are not yet formed but the inside fruit is cut up and used to make "Polos Curry" and is a great vegetarian substitute for Sri Lankan Chicken Curry as the preparation, taste and texture is similar as it's a spicy curry. However, the protein content differs from meat. 

Mature Jackfruit (Kos) - Stage 2: At it's second stage, Jackfruit is called "Kos" (in Sinhalese). This is when the Jackfruit is mature and grown in size. Still green on the outside, the bulbs with seeds inside are developed fully at this stage. Kos in Sri Lanka is used to make a curry called "Kiri Kos" which is a very different curry from Polos curry. Kiri Kos is a mild, creamy and starchy curry similar to Potato curry preparation but the texture is much thicker and creamier.

Ripe Jackfruit (Waraka) - Stage 3: At its last growth stage, it is known as "Waraka" (In Sinhalese) or Jackfruit. When fully ripe the fruit turns to a Yellow/Brown color. At this final stage, you don't cook it but eat it as a normal fruit. You cut it up, remove the seeds and enjoy the now sweeter in taste fleshy petals.

《Benefits of Jackfruit》

Improves Heart Health
Reduces Inflammation
Aids weight loss
Promotes healthy skin
Improves sleep quality
Promotes bone health
Helps with digestion
Good for healthy eyesight
Safe for diabetics

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------------- Translated and edited by Yoshiko M.

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